Poisson-jakauma
Esimerkki 1
Erääseen ruokalaan
tulee aamulla ruokalan auetessa keskimäärin 10 asiakasta tunnissa.
Kuinka moneen asiakkaaseen on varauduttava ensimmäisen puolen tunnin
aikan, jos ruokien ja henkilökunnan määrän halutaan
95 %:n varmuudella riittävän?
Ratkaisu
Ensimmäisen puolen tunnin aikana käy
siis keskimäärin 5 asiakasta, odotusarvo m = 5.
Lasketaan 0:sta alkaen eri määrien
esiintymistodennäköisyyksiä. Lisätään kertymälaskuri
F
(x)
 |
F(x = 0) = 0,7 % |
 |
F(x £ 1) = 4,1 % |
 |
F(x £ 2) = 12,5 % |
 |
F(x £ 3) = 26,5 % |
 |
F(x £ 4) = 44,0 % |
 |
F(x £ 5) = 61,5 % |
 |
F(x £ 6) = 76,1 % |
 |
F(x £ 7) = 86,5 % |
 |
F(x £ 8) = 93,0 % |
 |
F(x £ 9) = 96,6 % |
 |
F(x £ 10) = 98,4 % |
 |
F(x £ 11) = 99,2 % |
Kuten taulukosta nähdään,
pienenevät todennäköisyydet hyvin pieniksi yli 10 asiakkaan
määrille. 95 %:n varmuusraja saavutetaan 9 asiakkaan kohdalla.
Ts. 95 %:n varmuudella asiakkaita tulee ei tule enempää kuin
9 ensimmäisen puolen tunnin aikana.
|